Imam 2.5 godina staru kćer, stare igre (pri tome ne mislim na one na internetu) nam lagano postaju nezanimljive, pa me zanima jel bi mi mogli nešto preporučiti?
Imam 2.5 godina staru kćer, stare igre (pri tome ne mislim na one na internetu) nam lagano postaju nezanimljive, pa me zanima jel bi mi mogli nešto preporučiti?
Pussification: the state in which a society becomes less and less tough.
Koje su to ''stare'' igre?![]()
Ako vam deluje da je sve u redu, nešto vam je promaklo.
Crtanja, igranje skrivača (malo jednostavnija verzija), slaganje jednostavnih slagalica, pjevanje, igramo se Supermena (uzmem ju na leđa pa ko lud trčim po stanu i derem se - u tome najviše uživa), slaganje kockica, igranje s kojekakvim plišanim igračkama...
Ne verujem da ste čovek bez ideja. Pratite svoju malenu, njena interesovanja...
Čitajte joj... usadite ljubav prema pisanom delu već sada...
Šetajte po svežem vazduhu... makar i na deset minuta... /no, to znate već/
Svog sina sam vodila gde god sam stigla, samo da bude sa mnom...
Jednostavno je pratite, udovoljavajte njenim željama /naravo da znate i to, da za sve postoji granica/
U tom uzrastu, Kikiju sam kupila prvi bicikl...![]()
Ako vam deluje da je sve u redu, nešto vam je promaklo.
Samo jednu molbu imam - svi smo na forumu na "ti", pa neka tako i ostane. Inače se osjećam staro...![]()
Hm.. Imam jednu igru koju moja malecka i dan danas voli (ima 6,5 godina). Sama sam ju izmislila (mislim reći - nisam ju čula od nikoga pa ju smatram svojim 'izumom')
Zove se Gugu - moj medo
Po običaju, ja glumim bebu a ona medu. Znači, dok ona leži mirno i gleda me kao pravi plišanac, ja moram da gugućem, radim priredbu. Pritom mislim na tipa: joj medo, kako si ti meni sladak (pa ju onda gladim po licu, dižem ruku..), zatim pričam medi o nekim dogodovštinama.. Ma ima toga.. Mojoj je zanimljivo to jer ona samo leži i gleda/sluša moje bljezgarije.
Eto, ti vidi pa mi reci kako se tvojoj to sviđa
edit - to je najbolje prakticirati kada ide pajkiti (umjesto priče za laku noć)
Dusty (29-07-10)
hmm mi smo pravili bubnjeve sa šerpama i pretis loncima...
kauboja? napravite indijanski šator u stanu? ovo je već tematski party
a plastelin?
ili je još premalena za toga?
da nabavite nekog psića ili tako nešto (sad ne znam kako s čistoćom to ide skupa)
one intelignetne igrice imaš za kupiti (i meni su zanimljive), baš se tako nekako i zovu ''pametne igrice'' ili tako nešto...
Da, rekli su mi da je lepa... Ali bas tako? To nisu rekli...
Studiram Učiteljski fakultet , smer Vaspitača, i evo malo i teorije o deci od 2 ipo , 3 do 4 godine, šta se dešava sa njima, i kako možemo da ih pratimo, i da tačno znamo koje igre ne možemo sa njim da igramo iz razloga što možda neće razumeti šta zapravo treba da rade.
Plastelin nije loš , ali često deca ne znaju šta će sa njim (deca od dve ipo godine).
Preporučila bih što više čitanja, bajki, raznih kratkih pričica, možeš Dr. i sam da smisliš neku pričicu , bajku... i tako da komuniciraš sa detetom. Jer čitanje je mnogo bitnoza decu tog uzrasta.
I naravno, šetnja, i odnos sa vršnjacima koji počinje tada u tom periodu, odnosno dete polako počinje da bude svesno svojih vršnjaka.
I ono najbitinije što bih rekla da dete bude što manje (ako ne uopšte) na kompjuteru.
Često roditelji ne znaju šta će sa njima, pa ih stave za računare i to je strašno loše po dete zbog tih motoričkog razvoja.
Dete uzrasta od 3 do 4 godine
S tri i po godine može se pojaviti nesigurnost, neravnoteža i nekoordinacija koje su vidljive u jednom ili svim područjima ponašanja. U motorici se može pojaviti spoticanje, padanje, strah od visine, loša koordinacija u crtanju i građenju. Individualne razlike su velike, nespretnija deca tek u ovom periodu počinju da usvajaju motoričke veštine. Kod mnoge dece se pojavljuju ponašanja koja smanjuju napetost, kao što su žmirkanje očima, sisanje palca, griženje noktiju, čačkanje nosa. Svoju emotivnu nesigurnost izražavaju plačem, „njarenjem“, zahtevima, ljubomorom. Na ovom uzrastu deca počinju kvalitativno drugačije doživljavati uspeh i neuspeh, počinju da se samovrednuju i veoma su zainteresovana za funkcionisanje vlastitog tela. Ovo je razvojni period u kome su najvidljivija dečija ograničenja u shvatanju pojava spoljašnjeg sveta. S četiri godine dete ulazi u period kad odjednom postaje previše sigurno u sebe, isprobava svoje sposobnosti i preko dozvoljenih granica što ga može dovesti u opasnost i konflikte sa okolinom, koja treba da pokloni puno strpljenja, pažnje i razumevanja za ovu „tešku fazu“ u razvoju.
Razvoj motorike
U četvrtoj godini se usavršava hodanje i trčanje – ravnoteža i koordinacija. Dete bez pomoći stoji na jednoj nozi, na prstima, hoda nogu pred nogu, hvata loptu ispruženih ruku, penje se i spušta samo niz tobogan, pravi kulu od 8 do 10 kocaka, po modelu pravi mostić od 5 kocaka, niže velike kugle, ume da koristi makaze, otkopčava dugmad.
Crtanje
Dete na ovom uzrastu može držati olovku sa tri prsta, po modelu precrtava krug i krst (sa 3 godine) i kvadrat (sa 4 godine), crta dijagonalu kada mu se pokaže, slika velikom četkom, može se koncentrisati na crtanje detalja, niže jedan pored drugog više likova, crta čoveka na tzv. stadijumu „punoglavca“ - glava i još nešto (npr. noge i ruke).
Kognitivni razvoj
Mišljenje je opažajno-praktično, što znači da se svi misaoni procesi temelje na praktičnom delovanju. Pažnja se usmerava na manji broj stimulusa, a ne samo na jedan, javlja se sposobnost isključivanja „ometajućih“ sadržaja na nekoliko minuta. Specifičnosti mišljenja ovog uzrasta su:
- Dete nema saznanje o tome da se kvalitativna priroda i kvantitativna svojstva nečega ne menjaju promenom u spoljašnjem izgledu stvari – npr. da je žica ostala žica iako je savijena u drugi oblik i da količina vode ostaje ista i kad je prelijemo iz čaše u tanjir
- Ne razlikuje izgled od onoga što neki predmet ili osoba stvarno jesu (ne shvata maskiranje)
- Ne razume da ljudi mogu verovati u nešto što nije tačno
- Egocentrično mišljenje – ograničena sposobnost shvatanja psihičkog iskustva drugih i preuzimanja pozicije druge osobe koja je drugačije od detetove (teško mu je zamisliti kako drugo dete koje sedi nasuprot njemu vidi neki predmet koji ono gleda sa svoje strane)
- Centracija – sklonost da se usmeri na samo jedan aspekt problema u određenom trenutnku (ne može kategorisati predmete uzimajući u obzir dva kriterijuma – npr. boju i veličinu)
- Animizam – stvarima i pojavama dete pridaje osobine živih bića (npr. „sunce ide da spava“)
- Artificijelizam – uverenje da su ljudi stvorili neke pojave ili prirodna bića da bi ostvarili neke svoje ciljeve (npr. „neko je došao i izlio more“)
Na ovom uzrastu dete ume da imenuje tri osnovne boje i pokaže šest, razlikuje oblike: krug, kvadrat i trougao, razlikuje veliko – malo – jednako, dugo – kratko, debelo – tanko, ispred – iza, gore – dole, napred – nazad, zna doba događanja neke aktivnosti (dan, noć, jutro, veče), ume da uz pokazivanje broji 3 predmeta, a mehanički broji do 10.
Razvoj govora
S tri godine nastupa period naglog govornog razvitka. Dete pokazuje veliki interes za jezik i komunikaciju, voli puno da priča i govor mu je važniji od slušanja. U artikulaciji još ima odstupanja, pogovoto glasova s, z, c, l, r, š, č, ć, ž, đ i dž. Mogu se javiti i teškoće u izgovaranju pojedinih reči. Najčešća odstupanja su: zamena glasova (trougao – tlougao), izostavljanje početnih fonema (škola – kola), premeštanje unutar reči ili sloga (kvadrat – kradvat), asimilacija i disimilacija (nema – mema). Navedena odstupanja se smatraju normalnim u ovom razvojnom periodu.
Socio – emocionalni razvoj
Emocije su kratkotrajne i snažne. Između tri i četiriipo godine dete nije u stanju da prihvati neuspeh, usled čega dolazi u konflikt sa onim ko ga je proglasio neuspešnim i poriče neuspeh (kaže: „Ja sam pobednik“ iako je izgubio)
Strah – Na stvaranje straha deluje neočekivanost. Do četvrte godine raste strah od životinja, stranih ljudi, predmeta, ružnih lica, maski, nakaza, mraka, policajaca, lopova i insekata.
Ljutnja – veoma intenzivna emocija u ovom periodu, dete često reaguje besom na vaspitne postupke odraslih i konflikte sa vršnjacima, a manifestuje se kroz ujedanje, guranje, štipanje, pljuvanje, bacanje na pod i vrištanje.
Ljubomora – na ovom uzrastu je vrhunac osećanja ljubomore prema braći ili sestrama.
Kontakti sa drugom, nepoznatom decom su uglavnom slučajni i česti su sukobi, a eventualni harmonični odnosi su površni i lako prelaze u suparništvo i protivljenje. Na uzrastu od 3 godine oko 12% dece se spontano obraća drugoj deci, a sa 4 godine procenat raste i iznosi oko 40%. Odrasli se tretiraju kao vršnjaci i upućuju im se imperativni zahtevi.
PSIHOLOŠKI USLOVI OPTIMALNOG RAZVOJA DETETA
UZRASTA OD 3 DO 4 GODINE
Obezbeđivanje razvoja samostalnosti i nezavisnosti
Deci treba omogućiti doživljaj uspeha u aktivnosti, koji proizilazi iz rezultata aktivnosti, a ne na osnovu poređenja sa drugom decom. Takođe, potrebno je detetu pokazati da je postiglo uspeh – pri tome je izuzetno važno paziti da pohvala detetu ne postane važnija od samog rezultata aktivnosti, da se ne bi stvorila zavisnost od spoljašnje motivacije, umesto podsticanja razvoja unutrašnje motivacije. Zato treba nastojati da dete samo ustanovi da li je aktivnost završilo uspešno (nakon što Vam kaže da je završilo aktivnost, pitajte ga: “Šta ti misliš da li je ovako dobro?“ )
Mnoga deca su još nespretna, u fazi nesigurnosti i zato im je potrebno omogućiti slobodno kretanje i „vežbanje“ stečenih motoričkih veština kroz pokretne igre, imitativne igre i male poligone. U ovim aktivnostima je vrlo nepoželjno upoređivanje sa drugom decom, ismejavanje nemogućnosti obavljanja neke aktivnosti i ruganje, zbog negativnog uticaja na samopoštovanje.
Obezbeđivanje intelektualnog razvoja
Važno je obezbediti sticanje iskustva svim čulima (Npr. sticanje pojma količine se obezbeđuje baratanjem stvarnim količinama: bombonama, kestenima, zrnevljem, prelivanjem vode, peska.......... ). Sve važnije postaje pružanje ispravnog govornog modela deci i podsticanje upotrebom govora: davanje i traženje obrazloženja. Ovo je doba „pitanja zašto?“ – adekvatnim odgovaranjem na njih podstičete i zadovoljavate dečiju radoznalost.
Osiguravanje kontrole izražavanja emocija
Ostvaruje se prvenstveno stvaranjem atmosfere sigurnosti i prihvatanja deteta. Odrasla osoba treba biti model prihvatljivog izražavanja emocija: mazite decu i pred drugom decom, a ne samo kada ih tešite. U situacijama koje izazivaju ljutnju nudite detetu rešenja koja uključuju kratko odlaganje zadovoljenja želja i potreba ili zamenu za željenu stvar, igračku.
Podstičite simboličku igru
Podstičite razvoj igre sticanjem što više novih iskustava, zajedničkih doživljaja dece i odraslih i omogućite proradu emocionalnih iskustava putem igre.
Neke igre:
1.Domine - azbuka 30 komada
materijal: bukva,laminirana folija
boja:nefarbano
namena:domine sa velikim i malim slovima-
azbuka uz slova idu i slike npr. P-kao PAK
Igra je dobra za decu od 2 godine za raspoznavanje
oblika i slova,spajanjem se dobiju kraće reči.
2. Domine - domaće životinje 28. komada
mera: (2,5/5/0,7cm)
materijal: bukva,laminirana folija
boja:nefarbano
namena:domine sa slikama domaćih životinja
Igru igraju dva ili više igrača,domine se razdele tako da svaki igrač dobija po 5 domina ,prvi igrač stavlja prvi domino tako da se figure na dominu vide -zatim drugi
igrač traži istu takvu figuru na dominu i stavi pored istog .
Domine se ređaju dok jednom od igrača ne nestanu domine .
Za decu od 2,5 godine. Igra je dobra i za decu od 1,5 godine za raspoznavanje životinja.
Posljednje uređivanje od Curly Lulu : 15-03-10 at 12:11
Kada se roditelj upusti u igri sa svojim djetetom, nema sretnijeg bića od tog kikića..
Kako korisno ispuniti vrijeme dok su godišnji odmori te pritom nešto i naučiti? Evo jednog primjera..
Hranilica za ptice
Ova super hranilica će privući ptičice u tvoj vrt ili na balkon. Tako ćeš moći bolje upoznati razne zanimljive ptice. Osim što ćeš uljepšati svoj životni prostor, ptičice će jako sretne što se mogu fino napapati, a zahvalit će ti veselim pjevom i cvrkutom.
Materijal:
- Prazna i čista boca vode
- Uže ili čvrsta vrpca
- Dvije drvene kuhače
- Škare
- Hrana za ptice
Izrada hranilice za ptice:
Probušite četiri rupice na boci tako da se dvije kuhače mogu provući kroz nju. Provucite kuhače kroz rupice. Nakon toga trebate malo proširiti otvore da bi hrana za ptičice mogla izlaziti van.
U bocu stavite hranu za ptice. Ptičice obožavaju jesti razne sjemenke, a možete ih pronaći u trgovini za kućne ljubimce.
Nakon što ste stavili hranu za ptice, bocu dobro zatvorite čepom. Na vrh čvrsto zavežite uže, a drugi kraj privežite na granu drveta. Tako će boca visjeti, a ptičice će bez straha moći uživati u omiljenim poslasticama.
Izvor: klinci.net
Curly Lulu (30-07-10), Dusty (29-07-10)
Zabilješke